Stormy thoughts

Vanmorgen zag ik op het nieuws de berichten over de nasleep van orkaan Harvey in Texas.
Wat me meteen opviel bij de slachtoffers is de verschillende mindset.

De eersten die in beeld waren hadden het over hun materieel verlies. Van huis zwaar beschadigd tot helemaal weg. Slecht en niet verzekerd, dus ook nog een flinke financiële strop. Een aantal zal er misschien nooit meer boven opkomen. Je zag ze ook boos, verdrietig, gefrustreerd aan de slag gaan. Ik moet er niet aan denken om zo in één keer alles kwijt te raken…
De nieuwslezer ging verder: “Maar er zijn er ook die er anders in staan”. In beeld kwam een man, in een verwoest huis, met een big smile op zijn gezicht!?
“Ja, mijn huis is stuk, maar ik heb mijn familie en ouders er gelukkig op tijd uit kunnen halen, er zijn er die er veel erger aan toe zijn”.

Twee mannen, getroffen door dezelfde gebeurtenis, dezelfde resultaten en een volledig tegengestelde mindset. De ene bleef in zijn verlies zitten, hij is alleen slachtoffer van de situatie. De tweede is absoluut ook een slachtoffer, ook hij zal zijn huis opnieuw moeten opbouwen, maar hij heeft ervoor gekozen om een mindswitch te maken. Om te kijken wat er wél goed is gegaan en daarmee verder te gaan.

Wanneer zij beide in deze gekozen mindset blijven, zal het opbouwen van huis en leven ook verschillend verlopen.
Man 1 is slachtoffer, zal proberen om schuld af te schuiven. Hij klaagde over de verzekering, deze heeft hij niet want dat is te duur. Hij zal altijd op het negatieve blijven focussen, achterom blijven kijken, in het verleden te leven en proberen zijn huis en spullen terug te krijgen. Hij is slachtoffer van de situatie en kiest ervoor dit te blijven. Het leven overkomt hem.
Man 2 ziet kansen, wat is er wél mogelijk, wat kan ik doen, gericht op de toekomst een nieuw leven opbouwen voor hem en zijn familie.
Natuurlijk is man 2 ook boos, verdrietig, gefrustreerd (geweest), het is tenslotte niet niks om je huis te verliezen, maar ergens in de afgelopen dagen heeft hij er bewust voor gekozen om te stoppen met deze gedachten en zich te concentreren op het positieve. Wat heb ik wel nog en wat kan ik nu gaan doen? Hij leeft het leven.

Om succesvol te kunnen zijn in het leven is het nodig om een duidelijk doel te hebben, verlangen of noodzaak om dit doel te bereiken en het geloof dat je het ook zult bereiken. Beide mannen hebben inderdaad een doel: een nieuw huis en een nieuw leven. Voor beide is ook de noodzaak duidelijk: op dit moment hebben ze geen dak boven hun hoofd. Het verschil zit het in het geloof in eigen kunnen. Met een positieve, op de toekomst gerichte mindset is het heel eenvoudig om in je eigen kunnen te geloven, je weet gewoon dat je het kunt. Wanneer je slachtoffer blijft van de omstandigheden, is dat een stuk moeilijker, niet onmogelijk.
Ik hoop van harte dat beide mannen het lukt om hun huis en leven weer op te bouwen.

En jij, hoe sta jij in het leven? Overkomt alles je en ben je slachtoffer? Of overkomen jou dingen en deal je daar mee? Hoe is jou mindset, richt jij je op het positieve of het negatieve?
En deze vraag zou ik ook wel aan het nieuws willen stellen? Waarom beginnen met verschillende mensen die alleen maar slachtoffer zijn en dan kort afsluiten met een man die de positieve dingen ziet? Waarom niet meer aandacht voor mensen die er op deze manier tegenaan kijken en zo een voorbeeld zijn voor ons allemaal?

Leave a Reply

Your email address will not be published.