Mindset op de werkvloer

Ben jij er ook zo eentje? Iemand die bijna dagelijks met tegenzin naar werk gaat. Iemand die vervelende collega’s heeft. Iemand die een vervelende leidinggevende heeft. Iemand die saai werk heeft? Ben jij er ook zo eentje? Iemand die ’s ochtends met tegenzin het bed uit rolt om op het laatste moment nog net op tijd op werk te arriveren. Ben jij er zo eentje?
Er is hoop, voor jou en alle anderen in dit schuitje. Nee, ik ga je niet vertellen hoe je jouw collega’s en leidinggevende kunt veranderen. Dat kan namelijk niet, dat kan niemand. Ik ga je ook niet vertellen hoe je de inhoud van je werk moet veranderen, dat is een kwestie van een andere baan nemen.

Ik ga je vertellen hoe JIJ jouw huidige baan leuker kunt maken, zonder iets aan je collega’s of werk te veranderen. Wat kun je dan anders doen?
De oplossing is heel eenvoudig. Waarop heb jij invloed? Wie kun jij anders laten handelen? Wat kun jij naar jouw hand zetten? Precies, dat is maar één ding, dat is maar één persoon, dat ben jij zelf!
Jij kunt de beslissing nemen om anders naar je werk te kijken. Jij kunt de beslissing nemen om anders over je collega’s te denken? Hoe? Door het gewoon te doen!
Klinkt eenvoudig. Dat is ook zo. En tegelijkertijd vergt het wel enige oefening. Het is een bewuste beslissing om anders te gaan denken, dus daar zul je dan ook bewust mee bezig gaan. Het blijven oefenen, herhalen, tot het zo ongeveer vanzelf gaat.

Om te beginnen, bedenk eens wat het werk je geeft. Je ontvangt een salaris. Hiervan kun je je huur of hypotheek betalen, je kunt er dus door wonen. Met je loon kun je boodschappen doen, je kunt er dus van eten. Het geld dat je verdient kun je gebruiken om leuke dingen mee te doen, je kunt er dus door genieten.
En je collega’s? Misschien is de inhoud van je werk niet leuk, maar heb je wel leuke collega’s. Kijk eens door de collega’s heen naar de mens die er achter zit. In ieder mens zit een verhaal. Zoek eens naar de verhalen om je heen. Sommige zijn mooi, andere grappig of juist verdrietig.
Hoe ga jij naar je werk? Loop of fiets jij naar je werk? Bedenk dan dat door jouw werk je een stuk gezonder leeft. Iedere dag die beweging van en naar je werk maken, maakt je een stuk fitter en energieker dan op de bank blijven hangen. Op welke manier je ook naar je werk gaat, geniet van de reis. Kijk naar de omgeving om je heen. Zie hoe de wereld veranderd met het wisselen van de seizoenen. Zie hoe zaken groeien of juist vergaan met het verstrijken der jaren. De wereld is constant in beweging. Door (bijna) dagelijks hetzelfde traject af te leggen kun je deze beweging volgen.

En dan ben je ’s avonds weer thuis. Ga jij dan op de bank zitten balen van weer zo’n vervelende dag op je werk? Val jij jouw partner lastig met al het negatieve van de dag?
Nee! Jij gaat het voortaan heel anders aanpakken.
Wanneer je thuis bent neem je even rustig tijd voor jezelf.  Bedenk eens wat er wél goed ging vandaag. Bedenk minimaal vijf successen en/of dingen waar je dankbaar voor bent, die met je werk te maken hebben. Dat kunnen dingen zijn als:

  • Ik ben dankbaar dat ik vandaag mijn salaris heb ontvangen,
  • Ik ben dankbaar dat mijn collega aanbood om dat vervelende karwei over te nemen,
  • Ik ben dankbaar voor het leuke gesprek met mijn collega tijdens de lunch,
  • Ik ben dankbaar dat ik van de zon heb kunnen genieten op weg naar huis,
  • Ik ben succesvol want ik heb mijn taken vandaag afgekregen,
  • Ik ben succesvol want ik heb een nieuwe klant binnengehaald,
  • Ik ben succesvol want ik heb een baan.

Schrijf je dankbaarheid en successen op. Door ze op te schrijven blijven ze nog beter in je eigen systeem geankerd. Wil je ze nog sterker maken? Spreek ze dat uit, tegen jezelf voor de spiegel of tegen je partner.
Wanneer je dit iedere dag doet, zul je vanzelf merken dat het steeds gemakkelijker wordt om dingen te bedenken. Hierdoor veranderden ook jouw gedachten over je werk en zul je met steeds minder tegenzin gaan en misschien zelfs wel leuk gaan vinden. Je weet dan namelijk dat jij succesvol bent in je werk en dat er heel veel leuke aspecten aan je werk zitten.

Ik verzin dit allemaal niet zomaar, dit is niet zomaar opeens in mijn hoofd opgedoken. Ik heb dit zelf meegemaakt. Ook ik zat in een baan waar ik elke dag met heel veel tegenzin naar toe ging. De collega’s waren niets, de leidinggevenden waren blaffende bazen, de inhoud van het werk was waardeloos. Het was dat ik er redelijk voor betaald kreeg, want anders… Iedere avond zat ik bijna huilend op de bank, vol negativiteit. Weer opnieuw vacature sites aflopen om iets anders te zoeken (het zal je ook niet verbazen dat ik niets vond).

Tot mijn partner er helemaal klaar mee was, en mij iedere dag ging vragen om vijf dingen te noemen die wél goed waren gegaan. Dingen die me blij hadden gemaakt, die succesvol waren. In het begin kostte het moeite en waren het vaak dingen die zijdelings met werk te maken hebben. Langzamerhand werd het steeds gemakkelijker en kon ik ook grotere zaken benoemen die echt met werk te maken hebben. En, minstens zo belangrijk, mijn partner hoefde er niet om te vragen, ik deed het uit mezelf.
Binnen een maand ging ik zonder tegenzin naar werk, soms zelfs met plezier. Op één of andere manier straalde ik dat ook uit op mijn werk, want na een paar maanden kreeg én nam ik meer verantwoordelijkheden en resulteerde dit zelfs in een promotie!

Zonder de bewuste keuze om anders naar mijn werk te gaan kijken, om mijn mindset te veranderen, was ik waarschijnlijk in de ziektewet beland. Negativiteit is een vorm van stress en kan je echt lichamelijk ziek maken.
Ondertussen ben ik met andere werkzaamheden bezig, en ook hier gebruik ik het. Wanneer ik mijzelf betrap op alleen maar het negatieve zien, maak ik de bewuste keuze om anders te gaan denken. Maar ik de bewuste keuze om mijzelf gelukkiger en succesvoller te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.