Ziek zijn is een cadeau

Ja, hoor, het is zover. Daar lig ik. In mijn bed, op de bank. Eigenlijk nergens zin in. Ook op Nextflix uitgekeken. Dan weer warm, dan weer koud. Met een dikke trui en sokken aan lig in onder de dekens om een minuut later alles uit te trekken en de dekens van me af te gooien.
Lekker liggen? Hoe doe je dat? Ik kan echt geen houding meer bedenken die enigszins aangenaam is. Vaak kan ik helemaal niet meer denken, doe ik maar wat.
Mijn hele lichaam doet pijn. Ja, ik ben ziek en ik voel me ellendig.
Ik val in slaap om de ene keer 5 minuten later weer wakker te worden en de andere keer uren later. Ook hier valt geen peil op te trekken. Meestal verkeer ik in een doezelige staat ertussenin. Minuten, uren gaan voorbij, zonder dat ik er me er bewust van ben, zonder dat ik iets enigszins nuttig met die tijd gedaan heb.

En toch is dat mogelijke, zelfs in deze omstandigheden. Dit is hét moment om vrij te dromen, vrij te fantaseren. Ik laat je gedachten gaan waar ze gaan. Bedenk wat ik allemaal zou willen doen, wat ik allemaal zou willen kunnen. Welke mensen wil ik ontmoeten en wat wil ik tegen ze zeggen? Welke plaatsten wil ik bezoeken en wat wil ik daar gaan doen. Hoe zou mijn leven eruitzien wanneer ik helemaal vrij zou zijn?

Het feit dat ik, doordat ik ziek ben, niet goed bewust kunt denken, helpt mij in dit geval. Doordat mijn bewuste denken, mijn bewust zijn, stiller is, is mijn onderbewuste denken, mijn onderbewust zijn duidelijker hoorbaar. Het wordt niet overschreeuwt door mijn bewuste met allerlei argumenten waarom iets niet zou kunnen of niet zal gebeuren. MIjn bewuste maakt zich nu niet druk om allerlei futiele dagelijkse zaken, daar heef het geen energie voor. Ik kan nu heel bewust al mijn dromen, wensen en verlangens tussen mijn onderbewuste en mijn bewuste denken op en neer laten gaan. Ik maakt als het ware je dromen waar. Ik kan je echt adviseren om dit de volgende keer dat je ziek bent ook te proberen.

Wat me hier nog meer bij helpt, is muziek aanzetten die mij helpt te dromen, die mij helpt op reis te gaan in mijn hoofd. Muziek die me meeneemt naar mijn verlangens en mijn angsten wegveegt.
Voor mij is dit bijvoorbeeld het pianospel van Ludivico Einaudi, akoestische loungemuziek of mantra’s. Maar als voor jou andere muziek beter werkt, kies dan die.

Iets anders dat je kunt doen wanneer je ziek bent, is er bewust iets positiefs in te zoeken.
Geen slachtoffer van de situatie zijn en blijven en alleen maar kreunen en steunen: “Waarom moet mij dit nu overkomen?” Ja je bent ziek en dat kun je niet terugdraaien. Hoe je er mee omgaat kun je wel bepalen.
Zoals Jip Keizer zou zeggen: “Je hebt een cadeau gekregen waar je niet op zit te wachten”.
Ik heb de laatste keer nu eindelijk dat boek uitgelezen dat al zo lang op mijn nachtkastje lag. Op Netflix heb ik series af kunnen kijken zonder gestoord te worden door dagelijkse zaken. Hooguit viel ik af en toe in slaap en moest dan weer terugzoeken waar ik ergens gebleven was.
Trouwens, ik denk niet dat Netflix, HBO en andere streamingdiensten daar oorspronkelijk voor bedoeld zijn, maar ze lijken wel gemaakt voor ziektedagen.
En, zoals ik hierboven al schreef, je hebt eindelijk tijd en rust om te dromen.

Ja natuurlijk, je bent ziek, je voelt je ellendig. Maar het gaat weer over (daar ga ik tenminste wel van uit). Bij mij is dat gelukkig wel iedere keer gebeurd. Je hebt het geluk dat je in een land woont waar goede gezondheidszorg en goede medicijnen makkelijk verkrijgbaar zijn. Zelf woon ik ergens waar ik zelfs op zondag nog gemakkelijk medicijnen kan halen. Of eigenlijk, laten halen. Ik ga zelf natuurlijk niet, ik ben ziek.
Je hebt het geluk dat je in een land woont waar je je een dag, of meerdere, ziek kunt melden op werk, zonder dat je je baan verliest.
Je hebt het geluk dat je in een land woont waar je mag denken en dromen wat jij wilt.

Ben jij op dit moment zo’n zieke die zich thuis op de bank slap en futloos voelt? Probeer het eens, het kan echt geen kwaad!

In elk geval heel veel beterschap.

Leave a Reply

Your email address will not be published.