Het geheim van de Disneyfilms

Wat hebben alle Disney tekenfilms gemeen? Nee, ik bedoel niet de liedjes of de goede afloop.
En dit geheim is niet alleen in deze tekenfilms te vinden. De wereld zit er vol mee. Daar waar succes is, is het te vinden.

“Als je het ziet, is het logisch.” Ik weet niet of het een uitspraak is van Johan Cruijff, maar het zou zomaar kunnen. Deze wijze man stond (en staat) bekend om zijn vage, doch zeer wijze én logische uitspraken.

Wanneer ik enthousiast met iets bezig ben en dit dus de hele dag in mijn hoofd ronddartelt, zie ik overal om me heen bijbehorende mensen, situaties en producten.
Toen ik zwanger was, leek de halve wereld zwanger te zijn. Op zoek naar een kinderwagen? Je breekt je nek erover op straat. En nu? Volgens mij is er bijna niemand meer in verwachting en liggen baby’s niet meer in kinderwagens.

Toen ik een nieuwe auto ging uitzoeken gebeurde hetzelfde. Er stonden een paar merken op mijn shortlist en natuurlijk waren alle wegen gevuld met deze drie automerken. Toen ik wist dat het een Fiat Punto zou worden, verdwenen meteen alle andere auto’s van de weg en reden er alleen nog Fiats rond. En nu lijkt het soms of ik de enige ben in een Fiat Punto. Soms zie ik er eentje en die valt dan echt op. “Hé, dat is dezelfde als de mijne”.

Deze periode ben ik met veel plezier bezig met de gevolgen van het bewust creëren van een positieve mindset. Hoe doe je dat er wat gebeurt er dan allemaal? Het zal je dan ook niet verbazen dat ik het nu heel veel om me heen opmerk. En dan bedoel ik natuurlijk niet in de boeken die ik lees en de webinars die ik volg over dit onderwerp…

Waar zie ik het? Waar merk ik het op?
Nou bijvoorbeeld na de orkaan in Houston. Verschillende mensen die huis en haard verloren waren, kwamen in beeld. Eén man viel in positieve zin op. Hij had duidelijk een andere mindset dan de andere slachtoffer. Dit was zelf zo opvallend dat ik er een volledig blog over heb geschreven.

Waar ik het ook ben tegen gekomen, en zelfs bijna altijd wanneer je er op gaat letten: in Disneyfilms! Op zo’n typische natte, winderige herfstdag keek ik samen met mijn dochter naar Zootropolis. Een film over een konijnenmeisje dat in de grote stad politieagent wil worden. Van haar ouders en haar omgeving krijgt ze te horen dat dit nooit zal lukken: “Er is nog nooit een konijn politieagent geworden in de grote stad”. Je raadt het al, ze gaat het toch doen. Nee, ze gaat het niet proberen, ze gaat het doen, ze wordt politieagent in de grote stad!
En natuurlijk gaat er van alles fout en komt ze voor problemen te staan. Maar ze zet door en overwint alles. Zij heeft besloten dat ze politieagent wordt in de grote stad en dat dit gaat lukken. Het niet proberen of opgeven is geen optie voor haar.

En eigenlijk gaan bijna alle (Disney)films over dit onderwerp. Bijna iedere hoofdpersoon wil iets bereiken waarvan zijn/haar omgeving zegt dat dit niet zal lukken, dat het niet kan, dat nog nooit iemand dat gedaan heeft. Laten zij zich hierdoor tegenhouden? Besluiten ze om dan hun droom maar niet na te jagen? Nee! Gelukkig niet, moet je eens voorstellen hoe saai deze films dan zouden zijn.
Wanneer Vaiana had besloten om niet de zee op te gaan om te onderzoeken wat er met de vis gebeurd was, maar in plaats daarvan de rest van de film op het strand had gezeten, uitstarend over de zee en dromend over hoe het had kunnen zijn.
Wanneer Elsa uit Frozen had besloten om de rest van haar leven in haar kamer te blijven en nooit meer iemand te ontmoeten.
Wanneer prinses Merida uit Brave inderdaad het lieve, nette, zachtaardige prinsesje was geweest in plaats van de stoere wildebras.
Wanneer Alladin zich bij de situatie had neergelegd toen hij in de grot opgesloten zat.
Wanneer Pocahontas en John Smith waren meegegaan in de algemene gedachte dat hun beide volken vijanden waren.
Wat een saaie films zouden dit allemaal zijn geworden.

Deze week keek ik ook naar de finale van Designdroom, of eigenlijk had ik het aanstaan terwijl ik op internet wat aan het rondsurfen was. De winnares was natuurlijk super gelukkig en zei onder andere in haar dankwoord: “toen ik zes maanden geleden besloot … en nu ben ik het!”
Hetgeen zij zes maanden gelden bedacht had, is werkelijkheid geworden.
Zij had besloten om een succesvol interieur ontwerpster te worden en een half jaar later is ze dat ook. Natuurlijk heeft ze er hard voor gewerkt, maar het belangrijkste is dat zij in haar hoofd het al was. Ze had het al gezien, zich voorgesteld dat ze succesvol zou worden, ze hoefde het alleen nog maar te doen. Zij geloofde 100% in zichzelf, al voor ze gewonnen had.

Het kan ook een klein iets zijn. Stel je bent op weg naar je beste vriendin om een gezellige dag samen te hebben en de weg is opengebroken. Draai je dan om en ga je naar huis? Nee toch? Tenminste, ik niet. Ik rij om de weg opbreking heen of neem een andere route, maar ik laat me niet tegenhouden erdoor. Ik heb besloten dat ik naar haar toe ga en dat zal ik dus ook doen.

Kijk eens om je heen, om je eigen leven heen, op televisie, in de verhalen die je hoort.
De meest succesvolle mensen zij die mensen die besloten hebben om hun droom te volgen. Die besloten hebben om zich niet te laten tegenhouden door zaken als “het is nog nooit iemand gelukt” of “dat is niet weggelegd voor ons soort mensen”.
Succesvolle mensen gaan door waar anderen stoppen. Opgeven is geen optie voor ze. Wanneer de situatie veranderd, veranderen ze mee en stoppen niet.
Succesvolle mensen weten en accepteren dat bij het behalen van je droom soms ook tegenvallers horen. Dat je je aanpast aan deze tegenvallers en een andere weg naar je doel neemt, maar dat je je doel niet opgeeft.

Veel succes met het behalen van je doelen. Inspiratie nodig over doorzetten en je doel behalen? Kijk een willekeurige Disneyfilm. Het is de tijd van het jaar hiervoor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.