Ben je jaloers? Heb jij even geluk!

In soaps en scripted reality series zie je het regelmatig voorbijkomen: Jaloezie als het groene monster, jaloezie die relaties verstoord en zelfs vernietigd. Jaloezie, de emotie die we niet mogen hebben. Jaloezie, waar we ons voor schamen.

Jaloezie, we kennen het allemaal: die collega die wél een promotie krijgt, die buurman die een nieuwe auto heeft, die vriendin met een perfecte liefdesrelatie, die zakenman met een dikke portemonnee, die acteur met een geweldig lijf…
Daar zijn we allemaal wel eens jaloers op, soms wat meer en soms wat minder. Wie zegt dat hij dat nooit is houdt zichtzelf én voor de gek én ontzegt zichzelf de kans om te groeien.

Want wat is dat ‘jaloers’ zijn nu eigenlijk? Het is niets anders dan een uiting van een verlangen. De ander heeft of doet iets dat jij ook graag zou willen. Is dat erg? Natuurlijk niet. Wanneer jij je verlangen kent, kunt je eraan werken. Kun je ervoor zorgen dat je verlangen werkelijkheid wordt.
Wanneer je beseft dat je jaloers bent op iemand en dat ook aan jezelf durft toe te geven, werkt dat heel bevrijdend. Waarom zou je je schamen voor iets dat je wilt. Waarom verberg je jouw verlangen? Dit verlangen komt uit jou, het is van jou, het is een gedeelte van jou. Je schamen voor je jaloezie is je schamen voor jezelf, je schamen voor je wensen, dromen en verlangens.

Wanneer je je jaloezie ontkent en wegstopt, kost dat ook nog eens energie. Energie die je ook zou kunnen gebruiken om te kijken waar jouw jaloezie vandaan komt. Wat is het verlangen dat eronder zit? En gebruik dan die energie ook om je verlangen waar te maken.

Hoe komt het dan toch dat op televisie jaloezie zo vaak desastreuze gevolgen heeft? Meestal is er dan geen sprake van jaloezie, maar van afgunst: “ik heb iets niet dat ik wil, én ik vind dat jij het ook niet mag hebben.” De collega die de promotie krijgt, verdient deze helemaal niet, jij had hem moeten krijgen. Die zakenman met die dikke portemonnee zal het wel allemaal oneerlijk verdiend hebben, want hoe kan het anders dat hij wél geld heeft en jij niet?
Afgunst vreet je op, afgunst maakt dat je je concentreert op de ander in plaats van op jezelf.
Afgunst, waarin het woord ‘gunnen’ verwerkt zit. Je gunt het de ander niet dat zij iets heeft dat jij wilt. Afgunst is ook een tekort gedachte. Je gaat ervan uit dat er niet genoeg is voor jullie allebei.

Ja, ik ben ook wel eens jaloers.
Jaloers op dat stel met een duidelijk dikkere portemonnee die vaak op vakantie gaan.
Dat wil ik óók.
Jaloers op die vriendin met dat perfecte lijf.
Dat wil ik óók.
Jaloers op mensen die precies weten wat ze willen in het leven en er dan ook voor gaan.
Dat wil ik óók.

En jij? Hoe ga jij om met je jaloezie? Omarm je je gevoelens en ben je er dankbaar voor?
Besef jij hoe gelukkig je bent wanneer je jaloers bent?

Leave a Reply

Your email address will not be published.