Alice in Wonderland

Ik heb de laatste tijd vaak het verhaal van Alice in Wonderland verteld. Voor wie het nog niet kent:
Alice komt op een kruising. Midden op de kruising staat een kat. Alice loopt naar de kat toe en vraagt: “Hey Kat, jij bent hier bekent. Welke kant moet ik op?”. De kat kijkt alles indringend aan en zegt: “Dat weet ik niet, waar wil je naar toe?”. Alice denkt even na en zegt: “Dat weet ik eigenlijk niet”. Waarop de kat antwoord: “Dan maakt het ook niet uit welke kant je op gaat”.

Voor veel mensen blijkt dit een eye-opener. Hoe simpel kan het zijn. Als je niet weet waar je naar toe wilt, als je geen doel hebt, dan maakt het inderdaad niet uit welke kant je op gaat. Zolang je maar niet blijft waar je nu bent.

Ik heb dit al vaak gehoord. Ik ben niet happy met mijn baan, mijn relatie, mijn sociale leven, mijn huis, etc. etc. En als je dan vraag: “Maar wat wil je dan wel?”, dan blijft het lange tijd stil en komt er een onsamenhangend verhaal.

Een reis heeft altijd twee belangrijke punten: Het vertrekpunt en de bestemming. Als je weet dat waar je nu bent je niet gelukkig maakt, dan moet je daar inderdaad vandaan. Het is dan wel handig wanneer je weet wat je wel wilt.

Als je weet wat je wel wilt, weet wat je gewenste bestemming is, dan is keuzes maken eenvoudig. Brengt het je dichter bij je doel, dan doe je het wel, brengt het je niet dichter bij je doel, dan doe je het niet. Focus is hierin het belangrijkste element.

Ook daarin moeten veel mensen nog van alles leren. Nemen ze beslissingen op basis van wat anderen ervan vinden, wat de maatschappij normaal vind en ga zo maar door.

Ik heb inmiddels geleerd, dat, wanneer je iets echt graag wilt, dan maakt de mening van anderen en wat de maatschappij normaal vindt niet meer uit. Dit is wat IK wil, so fuck it.

Ik begrijp inmiddels ook dat er heel veel mensen simpelweg niet weten wat ze dan wel willen. Daarom lezen ze boeken, gaan ze naar seminars of (in het ergste geval) hebben geaccepteerd dat het leven nu eenmaal zo is.

Voor de mensen die wel in actie komen is de belangrijkste vraag om erachter te komen wat hun ‘passie’ is. De reden van hun bestaan.

Weet jij nog niet wat jouw passie is? Lees mijn volgende post.

Leave a Reply

Your email address will not be published.